۱۴۰۴/۰۱/۰۱
سخنرانی نوروزی در جمع اقشار مختلف مردم
در اوّلین روز سال ۱۴۰۴؛ سال «سرمایهگذاری برای تولید»
بسم الله الرّحمن الرّحیم
و الحمدلله ربّ العالمین و الصّلاة و السّلام علی سیّدنا و نبیّنا ابیالقاسم المصطفی محمّد و علی آله الاطیبین الاطهرین المنتجبین سیّما بقیّة الله فی الارضین.
خیلی خوش آمدید و انشاءالله این آغاز سال برای همهی شما و برای همهی ملّت ایران سال مبارکی را نوید بدهد. امسال نوروز و آغاز سال به خاطر تقارن با ایّام و لیالی متبرّک، حال و هوای معنوی بیشتری پیدا کرده. البتّه این نکته را به یادمان داشته باشیم که در همهی سالها هم ایرانیان در عید نوروز نگاهشان، نگاه معنوی و همراه با توسّل و توجّه به حضرت احدیّت است؛ لذا سال تحویل را همیشه با دعا آغاز میکنیم؛ جمعیّتهایی که در عید نوروزهای سالهای متمادی مسافرت میکنند، اغلب به مراکز متبرّک سفر میکنند. امسال دیدید در لحظهی تحویل، جمعیّت عظیمی را که در مشهد، در صحن مطهّر اجتماع کرده بودند؛ یا شب قبل مردم تهران بهشت زهرا را انباشتند از جمعیّت؛ این معنایش آن است که ایرانیان ما، مردم عزیز ما حتّی عید نوروز را هم یک عید معنوی به حساب میآورند و با توجّه و توسّل به خدای متعال سالشان را آغاز میکنند. خدا را باید سپاسگزار بود که با وجود تبلیغات سمّی و زهرآگین دشمنان برای اینکه ملّت ایران را از معنویّت جدا کنند، این تبلیغات، این تلاشهای همهجانبهی دشمن، ناکام مانده و ملّت ما به معنویّت، به توجّه، به توحید، به توسّل به ائمّه (علیهم السّلام) نزدیکتر شدهاند و ارادتشان، اظهار محبّتشان، اخلاصشان بیشتر است.
این ایّام متعلّق به امیرالمؤمنین (علیه الصّلاة و السّلام) است؛ این هم برای ما درس است. امیرالمؤمنین قلّهی عدالت است، قلّهی تقوا است، قلّهی گذشت است در طول تاریخ. اگر ملّت ایران و ملّتهای مسلمان بخواهند استفاده کنند از درس این انسان بزرگ و برترین انسانها بعد از پیغمبر اکرم، باید به نهجالبلاغه بیشتر مراجعه کنند. من توصیه میکنم امسال فعّالان عرصهی فرهنگی به مطالعهی نهجالبلاغه و آموزش نهجالبلاغه توجّه ویژهای داشته باشند.
آنچه مایلم به همه عرض بکنم این است که در این شبها فرصت دعا و تضرّع را از دست ندهید. امشبی که میآید، شب بیستویکم است، بعد هم شب بیستوسوّم است؛ اینها فرصت است، اینها مغتنم است؛ هر یک ساعتِ این شبها برای ما ارزش یک عمر دارد. میتوانید شما ــ بخصوص جوانها، بخصوص جوانها ــ با یک توجّه، با یک دعا، با یک اخلاص، سرنوشت زندگی خودتان بلکه سرنوشت زندگی یک ملّت را تغییر بدهید؛ با یک دعا. خدای متعال وعده کرده است «وَ اِذا سَاَلَکَ عِبادی عَنّی فَاِنّی قَریبٌ اُجیبُ دَعوَةَ الدّاعِ اِذا دَعانِ فَلیَستَجیبوا لی وَلیُؤمِنُوا بی»؛(۱) خدای متعال میفرماید من نزدیکم، میشنوم، پاسخ میدهم. «وَلیُؤمِنوا بی» یعنی باور کنید. این را باور کنید، بدانید دعای شما، درخواست شما، تضرّع شما از سوی خدای متعال شنیده میشود و پاسخ داده میشود، در صورتی که خودمان موانعی ایجاد نکنیم. این دعا وسیلهی موفّقیّت است، نهفقط در مسائل اخروی و برای برزخ و قیامت، حتّی برای دنیایتان، برای زندگی شخصیتان؛ حتّی در مبارزات بزرگ، در کارهای عظیم دعا کارساز است، دعا سبب است، وسیله است؛ این وسیله را خدا برای ما و در اختیار ما قرار داده؛ مثل توسّل به ائمّه (علیهم السّلام). ائمّه خلفاءالله هستند، مظهر قدرت الهی، مظهر علم الهی [هستند]؛ از آنها میخواهیم؛ خدمتی که خدای متعال محوّل کرده است به بندگان صالحش، کاری که آنها میکنند، کمکی که آنها میکنند، کمکی است که خدا دارد به ما میکند؛ وَ ما رَمَیتَ اِذ رَمَیتَ وَ لکِنَّ اللَهَ رَمىٰ.(۲) توسّل به اولیاءالله و ائمّهی هدیٰ (علیهم السّلام) و تضرّعِ عندالله در اختیار ما بندگان است؛ اینها را باید قدر دانست.
پیغمبران خدا، در مشکلات بزرگشان، متوسّل میشدند و دعا میکردند. در قرآن نقل میکند از حضرت موسیٰ (علیه السّلام) که در مبارزهاش با فرعون با آن شدّت، [میگوید] «رَبَّنا اِنَّکَ آتَیتَ فِرعَونَ وَ مَلَاَهُ زینَةً وَ اَموالاً ... رَبَّنا لِیُضِلّوا عَن سَبیلِکَ رَبَّنَا اطمِس عَلىٰ اَموالِهِم وَ اشدُد عَلىٰ قُلوبِهِم»؛(۳) دعا میکند و برای اینکه بر فرعون غلبه کند، از خدای متعال کمک میخواهد. خداوند متعال هم در جواب میگوید: قَد اُجیبَت دَعوَتُکُما فَاستَقیما؛(۴) دعا کردید، از خدا خواستید که در مبارزهی با فرعون پیروز بشوید، این را خواستید، خیلی خب، قَد اُجیبَت دَعوَتُکُما؛ خواستهی شما برآورده شد، فَاستَقیما؛ بِایستید، محکم، با ثبات، با امید. موسیٰ (علیه السّلام) به این توصیهی الهی و به این امر الهی عمل کرد و در مبارزهی خون با شمشیر، خون را بر شمشیر پیروز کرد. مبارزهی ملّت ایران هم همینجور بود ــ با توسّل، با دعا، با توجّه و با استقامت، با ایستادگی ــ و همینجور خواهد بود.
البتّه جبههی حق در این مبارزات هزینه هم میدهد. من مایلم تأکید کنم بر این مطلب؛ به حوادث سال ۱۴۰۳ ــ سال گذشته ــ با این چشم نگاه کنید. در مبارزهی حق و باطل، پیروزی با حق است امّا جبههی حق هزینه میدهد. در جنگ هشتساله در دفاع مقدّس، یک طرف ما بودیم، طرف مقابل یک ائتلاف جهانی بود پشت سر صدّام! هشت سال جنگ طول کشید، بعد از هشت سال همهی دنیا قبول کردند که ایران ــ ایران تنها و تهیدست ــ بر طرف مقابل پیروز شد؛ این را همه فهمیدند، این را همه گفتند، این را همه تصدیق کردند، امّا خب ما در این پیروزی همّتها از دست دادیم، باکریها از دست دادیم، خرّازیها از دست دادیم، چمرانها از دست دادیم؛ اینها خسارت است، اینها هزینه دادن است، لکن در راه پیروزی نهایی است. در حوادث سال گذشته، شخصیّتهای بزرگی از دست ما رفتند؛ شخصیّتهای ارزندهی ایرانی و لبنانی از دست ما رفتند؛ اینها مصیبت بود برای ما، مثل قضیّهی موسیٰ؛ آنجا هم همینجور. حضرت موسیٰ وقتی به مصر آمد، یک زندگی آرام و راحتی که نداشت؛ خودش و بنیاسرائیل در نهایت شدّت بودند: قالوا اوذینا مِن قَبلِ اَن تَأتیَنا وَ مِن بَعدِ ما جِئتَنا؛(۵) بنیاسرائیل به موسیٰ میگفتند که قبل از اینکه شما بیایی به عنوان پیغمبر در مقابل فرعون بِایستی، ما زیر شکنجه بودیم، حالا هم که آمدی باز زیر شکنجهایم! حضرت موسیٰ به آنها فرمود: قالَ موسىٰ لِقَومِهِ استَعینوا بِاللهِ وَ اصبِروا؛(۶) استعانت کنید، از خدای متعال کمک بخواهید، صبر کنید، استقامت کنید، مسائل درست خواهد شد؛ و درست شد. همانهایی که گله میکردند که داریم شکنجه میشویم، جلوی چشم خودشان دیدند که فرعون و فرعونیان با ذلّت تمام در آب غرق شدند، نابود شدند و اثری از قدرت و سلطنتشان باقی نماند؛ فقط اجسامشان باقی ماند جلوی چشم، برای عبرت. به این چشم نگاه کنید به حوادثی که پیش میآید، به سختیها، به دشواریها. نهفقط در زمینهی مبارزه؛ ما سال گذشته ــ سال ۱۴۰۳ ــ حوادث تلخ طبیعی هم داشتیم. در طبس در یک معدن، بیش از پنجاه نفر جان باختند؛(۷) خب اینها حادثههای تلخی است. جواب حضرت موسیٰ این است: اِستَعینوا بِاللهِ وَ اصبِروا؛ از خدای متعال استعانت کنید، کمک بخواهید و صبر کنید. شک نکنید سرانجام این ایستادگیها، شکست دشمنان است، شکست رژیم خبیث فاسدِ فاسق صهیونیستی است.
نکتهی مهمّی که دیروز در پیام اوّل تحویل [سال]، به ملّت ایران عرض کردم(۸) و مایلم روی آن نکته تکیه کنم، این است که در این حوادث تلخ سال ۱۴۰۳، قدرت معنوی ملّت ایران آشکار شد؛ صبوری ملّت ایران، ایستادگی ملّت ایران، شهامت ملّت ایران، رشادت ملّت ایران آشکار شد. ملّتها در مقابل حادثهای مثل شهادت رئیسجمهورشان و جمعی از دولتمردانشان کمرشان خم میشود؛ ملّت ایران بازخورد این حادثه را در آن بدرقهی عظیم حماسی نشان داد؛ [یعنی] نمایش عظیم حضور مردم در تشییع جنازهی رئیسجمهور(۹) محبوبشان. یا در نماز جمعهی نصر(۱۰) که دنیا متعجّب شد؛ در همهی کشور آن نماز جمعهی تاریخی اتّفاق افتاد، مردم حضور پیدا کردند. دشمن تهدید میکرد، میخواست ملّت احساس خطر کنند؛ ملّت سینه سپر کردند، آمدند؛ جمعیّتهای کمنظیر. یا در انتخابات ریاست جمهوری،(۱۱) نشاط مردم و آمادگی مردم برای اینکه نگذارند کار کشور زمین بماند؛ در انتخابات شرکت کردند و ظرف پنجاه روز، رئیسجمهور انتخاب کردند، دولت تشکیل دادند. در تشییع شهید هنیّه(۱۲) و در تشییعهای گوناگون، در برخورد با حوادث لبنان و فلسطین و غیر اینها ملّت ایران قدرت معنوی خودش را، روحیهی خودشان را نشان داد؛ نقطهی اوج همهی اینها هم راهپیمایی بیستودوّم بهمن بود. راهپیمایی بیستودوّم بهمن در سال ۱۴۰۳ یکی از آن راهپیماییهای تاریخی بود؛ بعد از ۴۶ سال به یاد انقلابی که آمریکا علیه آن فریاد میکشد، تلاش میکند، اروپا علیه آن تلاش میکند، منافقین عالم، انواع و اقسامشان، گردنکشان، فسّاق، فجّار در هر نقطهی دنیا که هستند و دستشان میرسد علیه جمهوری اسلامی اقدام میکنند، ملّت ایران این حرکت عظیم مردمی را در روز بیستودوّم بهمن انجام میدهد. ملّت ایران خودش را به دنیا شناساند. عزیزان! خودمان هم خودمان را بشناسیم؛ ملّت ایران خودش هم خودش را بشناسد. ما ملّت قویای هستیم، ما ملّت رشیدی هستیم. همهی این مسائل، این رشادت، این حضور، این وارد میدان شدن، در حالی بود که مشکلات اقتصادی هم مردم را احاطه کرده بود؛ اینجور مشکلات اقتصادی معمولاً جمعیّتهای مردمی را ناامید میکند، افسرده میکند؛ مردم ما با همهی این مشکلات وارد میدان شدند، از نظام دفاع کردند. دشمنان نظام به کوری چشمشان دیدند که ملّت ایران به نظام جمهوری اسلامی علاقهمند است.
...
یک مسئلهای دربارهی این حرفهای سیاسی این روزها است؛ حرفهای آمریکاییها و دولتیهای آمریکا که یکی یک چیز میگوید، یکی آن را تکمیل میکند، یکی آن را رد میکند، یکی آن را اثبات میکند. من فقط یکی دو نکته میگویم. نکتهی اوّل که نکتهی مهم است، این است که آمریکاییها بدانند که در مواجههی با ایران هرگز با تهدید به جایی نخواهند رسید. مطلب دوّم: آنها و غیرِ آنها بدانند که اگر خباثتی نسبت به ملّت ایران انجام بدهند، سیلی سخت خواهند خورد.
مطلب بعدی: یک اشتباه بزرگی را سیاستمداران آمریکایی و اروپایی و امثال اینها میکنند و آن اینکه اسم مراکز مقاومت در منطقه را میگذارند نیروهای نیابتی ایران؛ به آنها اهانت میکنند! نیابتی یعنی چه؟ ملّت یمن انگیزه دارد، مراکز مقاومت در کشورهای منطقه انگیزه دارند؛ جمهوری اسلامی ایران نایب لازم ندارد؛ نیابتی یعنی چه؟ خودشان هستند. در آغاز غصب فلسطین، یکی از کشورهایی که در خطّ مقدّم مقابلهی با این کار قرار گرفت، کشور یمن بود؛ حاکم آن روزش بلند شد رفت در یک اجتماع بینالمللی شرکت کرد و اینجوری مخالفت کردند؛ اینها با این دشمنیها، با این خباثتها، با این ظلمهایی که رژیم صهیونیِ غاصبِ خبیث، امروز و دیروز نسبت به مردم انجام میدهد مخالفند، اعتراض دارند، ایستادگی میکنند، مقاومت میکنند؛ اینجا بحث نیابت نیست. اشتباه بزرگشان این است که خیال میکنند اینها به نیابت از ایران دارند این کار را میکنند؛ نخیر، به نیابت نیست؛ نظر ما معلوم است، نظر آنها هم معلوم است.
امروز خباثتهای رژیم صهیونیستی، رژیم بیرحم صهیونی ــ که واقعاً کلمهی بیرحم، کلمهی کوچکی است ــ دل بسیاری از ملّتهای غیر مسلمان را به درد آورده. علیه رژیم صهیونی در آمریکا و در بعضی از کشورهای اروپایی تظاهرات انجام میگیرد؛ نمیخواهند ببینند اینها را؛ دولتمردان غربی نمیخواهند اینها را ببینند، بفهمند و بدانند که ملّتهایشان چگونه فکر میکنند. میگویند آن دانشگاهی را که در آمریکا، دانشجویانش آمدهاند به نفع فلسطین تظاهرات کردهاند، بودجهاش را قطع کنید؛(۱۵) این هم گردش آزاد اطّلاعات، این هم لیبرالیسم، آزادی، حقوق بشر! اینجوری اینها برخورد میکنند. امروز ملّتها با این خباثتهایی که رژیم صهیونیستی دارد انجام میدهد، مسلّماً مخالفند، معارضند، در برابر اینها هر که بتواند، هر جور بتوانند، مقاومت میکنند؛ جمهوری اسلامی هم در مقابل این زورگوییها، در مقابل این خباثتها محکم ایستاده؛ ما صریح مواضع خودمان را اعلام کردیم؛ ما از مبارزین فلسطینی و از مبارزین لبنانی که از کشورشان، از غزّه، از فلسطین دفاع میکنند، حمایت میکنیم؛ این روش همیشهی جمهوری اسلامی بوده. البتّه تهدید میکنند؛ بدانند ما هیچ وقت شروعکنندهی برخورد و درگیری با این و آن نبودیم، امّا اگر چنانچه کسی خباثت کند و شروع کند، بداند که سیلیهای سختی خواهد خورد.
پروردگارا! در این روز اوّل سال تفضّلات و لطف خودت را بر این ملّت نازل کن. پروردگارا! این سال را برای ملّت ایران، برای ملّتهای مسلمان، سال مبارکی قرار بده؛ ملّتهای مظلوم را بر ظَلَمه فائق و پیروز بگردان. پروردگارا! به محمّد و آل محمّد، ما را بیامرز؛ ملّت ایران را به اهداف بزرگ خودش برسان؛ قلب مقدّس ولیّعصر را از ما راضی کن؛ روح مطهّر امام بزرگوار که این راه را ایشان روی ما باز کرد و روح مطهّر شهدای عزیز که یاری کردند امام بزرگوار را، راضی و خشنود بگردان؛ رحمت و مرحمت خودت را بر اینها نازل کن.
والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=59802
۱۴۰۴/۰۱/۰۲
شماره ۷۰
مثبت ۱۰۰ ثانیه | یک سنت تاریخی ۷۸ ساله
حضرت آیتالله خامنهای: «یک اشتباه بزرگی را سیاستمداران آمریکایی و اروپایی و امثال اینها میکنند و آن اینکه اسم مراکز مقاومت در منطقه را میگذارند نیروهای نیابتی ایران؛ به آنها اهانت میکنند! نیابتی یعنی چه؟ ملّت یمن انگیزه دارد، مراکز مقاومت در کشورهای منطقه انگیزه دارند؛ جمهوری اسلامی ایران نایب لازم ندارد؛ نیابتی یعنی چه؟ خودشان هستند. در آغاز غصب فلسطین، یکی از کشورهایی که در خطّ مقدّم مقابلهی با این کار قرار گرفت، کشور یمن بود؛ حاکم آن روزش بلند شد رفت در یک اجتماع بینالمللی شرکت کرد و اینجوری مخالفت کردند؛ اینها با این دشمنیها، با این خباثتها، با این ظلمهایی که رژیم صهیونیِ غاصبِ خبیث، امروز و دیروز نسبت به مردم انجام میدهد مخالفند، اعتراض دارند، ایستادگی میکنند، مقاومت میکنند؛ اینجا بحث نیابت نیست.» ۱۴۰۴/۰۱/۰۱
هفتادمین شماره «مثبت۱۰۰ثانیه» به اشاره دیروز رهبر انقلاب به سابقه تاریخی ضدیت با رژیم صهیونیستی در یمن پرداخته و فیلمی از سخنرانی سیفالاسلام عبدالله، فرستاده ویژه حاکم یمن در مخالفت با طرح تقسیم فلسطین در مقر سازمان ملل در سال ۱۹۴۷ را منتشر میکند.
«طرح تقسیم غیرقانونی است زیرا با منشور سازمان ملل متحد مغایرت دارد. این طرح ناعادلانه هم هست زیرا بدون رضایت یک ملت، سیستمی از زندگی را بر آنها تحمیل میکند که با نظام جهانی هم سازگاری ندارد.» اینها بخشی از سخنان نماینده یمن در جلسه آذرماه۱۳۲۶ مجمع عمومی سازمان ملل است.
جلسهای که با فشار آمریکا برگزار شده بود تا واگذاری خاک فلسطین به صهیونیستها، آن هم بدون نظرخواهی از مردم فلسطین جنبهای بینالمللی پیدا کند.
یمن مخالف بود. در ادامه هم یکی از کشورهایی شد که به قطعنامه عرضه فلسطین به صهیونیستها رأی مخالف داد.
از ۳دهه قبل با بنیانگذاری جنبش انصارالله، ضدّیت با آمریکا و رژیمصهیونیستی در یمن وارد دور تازهای شد. این ضدیت به اندازهای بود که از ۲۳ سال قبل عبارتهای «الموت لاسرائیل» و «الموت لامریکا» بخشی از هویت انصارالله شد و بر پرچم این جنبش هم نقش بست.
با اتفاقات بیداری اسلامی در ابتدای دهه ۹۰ جنبش انصارالله به مخالفت با دولت دستنشانده اعراب مرتجع منطقه و غرب پرداخت و قدرت را در غرب یمن در دست گرفت. موضوعی که باعث شد مبارزات ضدصهیونیستی مردم یمن هم شکل سازمانیافتهتری بگیرد تا به امروز که در حمایت از مردم غزه وارد عمل شدهاند. ضدیت با رژیم صهیونیستی در یمن نهتنها به نیابت از دیگران انجام نمیشود بلکه بخشی از هویت تاریخی یمن است.
https://farsi.khamenei.ir/video-content?id=59817
- ۰۴/۰۱/۰۴
وَلَقَدْ آتَیْنَا مُوسَى الْکِتَابَ وَقَفَّیْنَا مِن بَعْدِهِ بِالرُّسُلِ وَآتَیْنَا عِیسَى ابْنَ مَرْیَمَ الْبَیِّنَاتِ وَأَیَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ أَفَکُلَّمَا جَاءَکُمْ رَسُولٌ بِمَا لَا تَهْوَىٰ أَنفُسُکُمُ اسْتَکْبَرْتُمْ فَفَرِیقًا کَذَّبْتُمْ وَفَرِیقًا تَقْتُلُونَ ﴿البقرة: ٨٧﴾
تِلْکَ الرُّسُلُ فَضَّلْنَا بَعْضَهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ مِّنْهُم مَّن کَلَّمَ اللَّهُ وَرَفَعَ بَعْضَهُمْ دَرَجَاتٍ وَآتَیْنَا عِیسَى ابْنَ مَرْیَمَ الْبَیِّنَاتِ وَأَیَّدْنَاهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ مَا اقْتَتَلَ الَّذِینَ مِن بَعْدِهِم مِّن بَعْدِ مَا جَاءَتْهُمُ الْبَیِّنَاتُ وَلَـٰکِنِ اخْتَلَفُوا فَمِنْهُم مَّنْ آمَنَ وَمِنْهُم مَّن کَفَرَ وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ مَا اقْتَتَلُوا وَلَـٰکِنَّ اللَّهَ یَفْعَلُ مَا یُرِیدُ ﴿البقرة: ٢٥٣﴾
إِذْ قَالَ اللَّهُ یَا عِیسَى ابْنَ مَرْیَمَ اذْکُرْ نِعْمَتِی عَلَیْکَ وَعَلَىٰ وَالِدَتِکَ إِذْ أَیَّدتُّکَ بِرُوحِ الْقُدُسِ تُکَلِّمُ النَّاسَ فِی الْمَهْدِ وَکَهْلًا وَإِذْ عَلَّمْتُکَ الْکِتَابَ وَالْحِکْمَةَ وَالتَّوْرَاةَ وَالْإِنجِیلَ وَإِذْ تَخْلُقُ مِنَ الطِّینِ کَهَیْئَةِ الطَّیْرِ بِإِذْنِی فَتَنفُخُ فِیهَا فَتَکُونُ طَیْرًا بِإِذْنِی وَتُبْرِئُ الْأَکْمَهَ وَالْأَبْرَصَ بِإِذْنِی وَإِذْ تُخْرِجُ الْمَوْتَىٰ بِإِذْنِی وَإِذْ کَفَفْتُ بَنِی إِسْرَائِیلَ عَنکَ إِذْ جِئْتَهُم بِالْبَیِّنَاتِ فَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْهُمْ إِنْ هَـٰذَا إِلَّا سِحْرٌ مُّبِینٌ ﴿المائدة: ١١٠﴾
قُلْ نَزَّلَهُ رُوحُ الْقُدُسِ مِن رَّبِّکَ بِالْحَقِّ لِیُثَبِّتَ الَّذِینَ آمَنُوا وَهُدًى وَبُشْرَىٰ لِلْمُسْلِمِینَ ﴿النحل: ١٠٢﴾
القدس لنا
بخش دوم
أمّا اللّیل فصافّون أقدامهم، تالین لأجزاء القرآن یرتّلونها ترتیلا.
یحزّنون به أنفسهم و یستثیرون به دواء دائهم. فإذا مرّوا بآیة فیها تشویق رکنوا إلیها طمعا، و تطلّعت نفوسهم إلیها شوقا، و ظنّوا أنّها نصب أعینهم. و إذا مرّوا بآیة فیها تخویف أصغوا إلیها مسامع قلوبهم، و ظنّوا أنّ زفیر جهنّم و شهیقها فی أصول آذانهم، فهم حانون على أوساطهم، مفترشون لجباههم و أکفّهم و رکبهم، و أطراف أقدامهم، یطلبون إلى اللّه تعالى فی فکاک رقابهم.
ترجمه
اما شب هنگام بر پاى خود (به نماز) مىایستند و آیات قرآن را شمرده و با تدبر مىخوانند، به وسیله آن، جان خویش را محزون مىسازند و داروى درد خود را از آن مىطلبند. هنگامى که به آیهاى مىرسند که در آن، تشویق است (تشویق به پاداشهاى بزرگ الهى در برابر ایمان و عمل صالح) با اشتیاق فراوان بر آن تکیه مىکنند و چشم جانشان با علاقه بسیار در آن خیره مىشود و گویى آن بشارت را در برابر چشم خود مىبینند و هنگامى که به آیهاى مىرسند که بیم و انذار در آن است (انذار در برابر گناهان) گوشهاى دل خویش را براى شنیدن آن باز مىکنند و گویى فریادها و نالههاى زبانههاى آتش دوزخ در درون گوششان طنینانداز است! آنها قامت خود را در پیشگاه خدا خم مىکنند (و به رکوع مىروند) و پیشانى و کف دستها و سر زانوها و نوک انگشتان پا را (به هنگام سجده) بر زمین مىگسترانند و آزادى خویش را از پیشگاه خداوند متعال درخواست مىکنند.
شرح و تفسیر برنامه شبانه پرهیزکاران
امام علیه السّلام در این بخش از خطبه به ذکر برنامه شبانه پرهیزکاران مىپردازد و انگشت بر جزئیات آن مىنهد و راه را براى پیمودن جهت همگان هموار مىسازد و مىفرماید: «اما در شب بر پاى خود (به نماز) مىایستند و آیات قرآن را شمرده و با تدبر تلاوت مىکنند.
به وسیله آن، جان خویش را محزون مىسازند و داروى درد خود را از آن مىطلبند»؛ (أمّا اللّیل فصافّون أقدامهم، تالین لأجزاء القرآن یرتّلونها ترتیلا. یحزّنون به أنفسهم و یستثیرون [1] به دواء دائهم).
این جمله ممکن است اشاره به تلاوت قرآن در نماز شب باشد، زیرا قرآن را در حال قیام و بعد از سوره حمد نماز مىخوانند و نیز ممکن است این دو جداى از هم باشد؛ یعنى به هنگام شب هم به نماز برمىخیزند و هم تلاوت قرآن دارند.
شایان ذکر است که امام روش قرآن خواندن پرهیزکاران را در عبارت کوتاه و پرمعنایى بیان کرده است؛ اوّلا قرآن را به صورت «ترتیل» مىخوانند و معناى «ترتیل» شمرده خواندن و تأمل در مفاهیم آیات است. افزون بر این مىفرماید: آنها خود را کاملا مخاطب قرآن مىدانند، از بشارات قرآن، شاد و از انذارهاى قرآن در اندوه فرومىروند و داروى همه دردهاى اخلاقى و معنوى خود را در جاى جاى آیات قرآن جستجو مىکنند که هم طبیب است و هم داروساز.
سپس در تشریح این معنا مىفرماید: «هنگامى که به آیهاى مىرسند که در آن تشویق است (تشویق به پاداشهاى بزرگ الهى در برابر ایمان و عمل صالح) با اشتیاق فراوان بر آن تکیه مىکنند و چشم جانشان با علاقه بسیار در آن خیره مىشود و گویى آن
[1]. «یستثیرون» از ریشه «ثور» بر وزن «غور» و «ثوران» بر وزن «فوران» در اصل به معناى به هیجان آمدن و «استثارة» به معناى به هیجان درآوردن است و در جمله بالا به معناى جستجوگرى در آیات قرآن براى یافتن داروى بیماریهاى اخلاقى و معنوى است.
بشارت را در برابر چشم خود مىبینند»؛ (فإذا مرّوا بآیة فیها تشویق رکنوا إلیها طمعا، و تطلّعت [1] نفوسهم إلیها شوقا، و ظنّوا أنّها نصب أعینهم).
آرى! آنها قرآن را سرسرى نمىخوانند و همانگونه که در بالا گفته شد خود را مخاطبان واقعى آن مىدانند؛ بشارتهاى الهى آتش شوق را در دلهاى آنها شعلهور مىسازد و آنچه را در آخرت است در این دنیا با چشم دل مىبینند و همین امر انگیزه آنها در برنامه «سیر الى اللّه» است.
«و نیز هنگامى که به آیهاى مىرساند که بیم و انذار در آن است (انذار در برابر گناهان) گوشهاى دل خویش را براى شنیدن آن باز مىکنند و گویى فریادها و نالههاى زبانههاى آتش دوزخ در درون گوششان طنینانداز است»؛ (و إذا مرّوا بآیة فیها تخویف أصغوا إلیها مسامع قلوبهم، و ظنّوا أنّ زفیر [2] جهنّم و شهیقها فی أصول آذانهم).
آرى ایمان آنها به مرحله شهود رسیده و حقایق عالم غیب و جهان آخرت را با چشم مىبینند و با همه وجودشان لمس مىکنند و هرگاه خواندن آیات قرآن بدینگونه باشد بهترین وسیله تربیت انسانهاست.
در یکى از سخنان مولا آمده است: «ألا لا خیر فى قراءة لیس فیها تدبّر ألا لا خیر فى عبادة لیس فیها تفقّه؛ آگاه باشید تلاوتى که در آن تدبّر نیست منشأ خیر و برکتى نیست و عبادتى که در آن فهم و آگاهى نباشد، خیرى ندارد». [3]
در حدیث دیگرى از امام سجاد علیه السّلام آمده است: «آیات القرآن خزائن فکلّما فتحت خزینة ینبغى لک ان تنظر ما فیها؛ آیات قرآن گنجینههاى الهى است هرگاه گنجینهاى گشوده شود، سزاوار است با دقّت در آن نظر افکنى (و از گوهرهاى گرانبهایش
[1]. «تطلعت» از طلوع گرفته شده و «تطلع» به معناى سرکشیدن براى یافتن چیزى است.
[2]. «زفیر» و «شهیق»: «زفیر» در اصل به معناى بازدم (بیرون فرستادن نفس) و «شهیق» به معناى دم (فروبردن نفس) است؛ ولى بعضى گفتهاند: «زفیر»، بیرون فرستادن نفس توأم با فریاد کشیدن و «شهیق» فروبردن نفس توأم با ناله است.
[3]. بحار الانوار، جلد 92، صفحه 211.
بهرهگیرى)». [1]
از آنجا که امام علیه السّلام در جملههاى قبل کیفیّت نماز پرهیزکاران را در حال قیام بیان فرمود که با تلاوت آیات قرآن و توأم با خضوع و خشوع و تدبّر و حضور قلب همراه است، در جملههاى بعد به بیان دو رکن دیگر؛ یعنى رکوع و سجود مىپردازد و مىفرماید: «آنها قامت خود را در پیشگاه خدا خم مىکنند (و به رکوع مىروند) و پیشانى و کف دستها و سر زانوها و نوک انگشتان پا را (به هنگام سجده) بر زمین مىگسترانند و آزادى خویش را از پیشگاه خداوند متعال درخواست مىکنند»؛ (فهم حانون [2] على أوساطهم [3]، مفترشون لجباههم [4] و أکفّهم و رکبهم، و أطراف [5] أقدامهم، یطلبون إلى اللّه تعالى فی فکاک [6] رقابهم).
تعبیراتى که امام علیه السّلام درباره رکوع و سجود بیان فرموده، تعبیرات زیبا و جالبى است که انسان را به عمق این عبادات آشناتر مىسازد؛ خم شدن در پیشگاه خدا و فرش کردن پیشانى و دست و پاها بر زمین در برابر عظمت او با توجه و حضور قلب، دنیایى از معنویت را به همراه دارد و جالب اینکه هدف نهایى آن را آزادسازى گردنها از زنجیر اسارت بیان فرموده است؛ آیا تنها آزاد ساختن از اسارت در چنگال آتش دوزخ است یا آزادسازى از هر گونه اسارت در چنگال هواى نفس و شیطان و انسانهاى شیطانصفت؟ تعبیر امام، مطلق است و همه را شامل مىشود، هرچند در دعاها یا روایات، کرارا دیده شده که بعد از
[1]. الکافى، جلد 2، کتاب فضل القرآن، باب فى قرائته، حدیث 2.
[2]. «حانون» از ریشه «حنو» به معناى پیچیدن و دولا کردن چیزى است، بنابراین «حانون» جمع «حانى» به معناى کسى است که کمر خود را خم مىکند. ماده انحنا از همین ریشه گرفته شده است.
[3]. «اوساط» جمع «وسط» در اینجا به معناى کمر است.
[4]. «جباه» جمع «جبهه» یعنى پیشانى.
[5]. «اطراف» جمع «طرف» به معناى کرانه و نوک هرچیزى را مىگویند و در اینجا، یعنى نوک انگشتان که در موقع سجده بر زمین مىگذارند.
[6]. «فکاک» و «فک» به معناى رها ساختن و آزاد نمودن و جدا کردن است.
«فکاک رقبة» واژه «من النّار» ذکر مىشود.
آرى! آزادى انسان تنها در بندگى خداست، هم در دنیا و هم در آخرت و ناپرهیزکاران اسیر چنگال هواوهوس و شیطان و مال و ثروت و مقام و شهوتاند.
آنچه امام علیه السّلام در این فراز درباره پرهیزگاران بیان فرموده در واقع برگرفته از صفاتى است که قرآن مجید در بخش آخر سوره فرقان درباره «عباد الرحمان» بیان کرده است.
آنجا که مىفرماید: « «وَ الَّذِینَ یَبِیتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّداً وَ قِیاماً وَ الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذابَها کانَ غَراماً» کسانى که شبانگاه براى پروردگارشان سجده و قیام مىکنند و کسانى که مىگویند، پروردگارا! عذاب جهنّم را از ما برطرف گردان که عذابش سخت و پردوام است». [1]
نکته
امام علیه السّلام بعد از اوصاف ویژهاى که براى پرهیزکاران در ابتداى این خطبه بیان کرده، به برنامه شبانهروزانه آنها اشاره مىکند، برنامهاى که مملوّ از درسهاى سعادت است.
نخست برنامه شبانه آنها را شرح مىدهد که بهطور کامل در جهت خودسازى و قرب به خدا پیش مىروند.
اساس این برنامه را در دو چیز ذکر مىکند: 1- نماز با حضور قلب کامل، نمازى که معراج مؤمن و نردبان ترقّى و «قربان کلّ تقىّ» و سبب قرب پرهیزکاران در دادگاه خدا و نهىکننده از فحشا و منکر است.
2- تلاوت قرآن در نماز و خارج نماز در دل شب، در سکوت مطلق و شرایطى که هیچ چیز مانع از حضور در محضر قرآن نیست، همراه باتدبّر در جاى جاى قرآن، به گونهاى که خود را مخاطب آیات ثواب و عقاب بداند، سرنوشت بهشتیان و دوزخیان را در لابهلاى
[1]. فرقان، آیه 64 و 65.
آیاتش با چشم خود ببیند، از معارفش درس بیاموزد، از مواعظش پند بگیرد و از احکامش برنامه زندگى بسازد.
به یقین چنین نماز و تلاوت قرآنى در دل شب آنها را آنگونه تربیت مىکند که به هنگام روز بتوانند برنامههاى سازنده و درخشان خود را به نحو احسن اجرا کنند و برنامه روزانه آنها در بخش بعد خواهد آمد.
https://lib.eshia.ir/27571/7/550
القدس لنا
۱۴۰۴/۰۱/۰۷
پیام تلویزیونی در آستانه روز جهانی قدسحضرت آیتالله خامنهای، رهبر انقلاب اسلامی، امشب در پیامی تلویزیونی اهمیت راهپیمایی امسال روز قدس را بیشتر از سالهای قبل ارزیابی و تأکید کردند: إنشاءالله راهپیمایی امسال، یکی از بهترین، پرشکوهترین و باعزتترین راهپیماییهای روز قدس خواهد بود.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به شرح زیر است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
راهپیمایی روز قدس همیشه نشانهی اتّحاد ملّت ایران و اقتدار ملّت ایران است؛ همچنین نشانهی این است که ملّت ایران بر سر اهداف مهم و سیاسی و اساسی خود، پایدار و بااستقامت است. اینجور نیست که شعار حمایت از فلسطین را بدهد، بعد که یکی دو سال بگذرد رها کند. چهل و چند سال است روز قدس ملّت ایران در راهپیمایی شرکت میکنند، در هوای سرد، هوای گرم، با دهان روزه، در سراسر کشور، نهفقط در شهرها؛ در شهرهای بزرگ، کوچک و روستاها. بنابراین راهپیمایی روز قدس یکی از افتخارات ملّت ایران است.
امسال این راهپیمایی به نظر من اهمّیّت بیشتری دارد. ملّتهای دنیا طرفدار ما هستند؛ آنهایی که ما را میشناسند، طرفدار ملّت ایرانند لکن برخی از سیاستها و دولتها که مخالفند، علیه ملّت ایران تبلیغات میکنند: وانمود میکنند وجود اختلاف را؛ وانمود میکنند وجود ضعف را. راهپیمایی شما در روز قدس همهی این ترفندها و سخنان باطل را ابطال خواهد کرد.
امیدوارم انشاءالله خدا کمکتان کند و راهپیمایی روز قدس یکی از بهترین و پُرشکوهترین و باعزّتترین راهپیماییهای این چند سال باشد.
والسّلام علیکم و رحمةالله
https://farsi.khamenei.ir/message-content?id=59867
یک نکته ای که در چت جی پی تی openAI, chatgpt وجود دارد که در سرمایه گذاری برای تولید نکته ای اساسی هم هستپ، این آیات مبارکه سوره ی فتح هستند که اگر مراقبت نشود آنگاه فتح مکه ای که قرار بود صورت پذیرد، تبدیل می شود به نفاق و شرک و کفر و آندلسی شدن مسائل و ...:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ
إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُّبِینًا ﴿١﴾ لِّیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِکَ وَمَا تَأَخَّرَ وَیُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَیَهْدِیَکَ صِرَاطًا مُّسْتَقِیمًا ﴿٢﴾ وَیَنصُرَکَ اللَّهُ نَصْرًا عَزِیزًا ﴿٣﴾
یعنی آنجایی که شاگرد یحتمل بنظرش هم می رسد که خدا همه ی گناهان او را هم بخشیده است و پاک و مطهر هم شده است وقتی از حالات خلاء بسمت الفهای بینهایت آیات اللهی مراتب ودرجات متعالیه و اجتهاد و حضرات آیات عظام مراجع تقلید و حضرت ولی فقیه و امام زمان عجل الله فرجه الشریف هم الی ما شاء الله دارد میل می کند، یحتمل حتی خبر هم ندارد، آنچنان که در مکارم اخلاق حضرت رسول اکرم صل الله علیه و آله و سلم ابوذر را هم موعظه می فرمایند، که مجموعه ای از گناهانش یا حتی یکی از گناهانش هم بالای سرش مثل صخره ای است که هر آن کانه قرار است خراب شود و روی سرش بریزد و ....!
مسئله ی چت جی پی تی محلی- جهانی هم همینجا است که بالاخره یحتمل اشکال هم شود که دیگر با صدا و سیما و ماهواره که نمی توانید چت جی پی تی کنید، هر چقدر هم حالا بفرمائید که نخیر ولی من با اینترنت که می توانم وارد چت جی پی تی شوم و حتی از آرشیو کرنل هم مقالات مربوط به این چت جی پی تی را زیر و رو کنم و بالاخره اشکالات خود را هم یاد بگیرم چطور برطرف کنم! نکته اینجا این است که اگر شاگردی این کار را توانست بطور محلی هم یک جورهایی موفق شود انجام دهد طوری که حتی به الفهای بینهایت آیات اللهی مراتب و درجات متعالیه بالاتری هم ارتقاء پیدا کند، آیا هنوز می تواند جرات کند که رک و با یقین و صداقت هم ادعا کند که بنابراین باید هم یک بودجه ی درست و حسابی ای به این حقیر بدهید تا بتوانم حتی در سرمایه گذاری برای تولید محلی جهانی هم مشغول کار شده و هر چه بیشتر نیز به سعی و تلاش خود ادامه هم دهم؟! یعنی شاگردی که از حالات خلاء و هیچی هم دارد سعی و تلاش می کند به الفهای بینهایت آیات اللهی مراتب و درجات متعالیه نیز راه یابد، آیا خبر هم ندارد که هر چه بیشتر هم ارتقاء پیدا کند و به الفهای بینهایت آیات اللهی مراتب و درجات متعالیه بالاتر برسد نیز باز هم حالات خلائی را هم باید مورد توجه خود قرار داده و بلکه آنهایی را که متعلق به دیگران هم هستند را نیز کنترل کند که در چت جی پی تی آیا اشکالاتی رخ ندهند و کار از کار نگذرد و ....
یک نمونه اش یحتمل همین چت جی پی تی در مورد نیوترینوها و نوساناتشان و آشکارسازی اخیر 3KMNeT در مورد نیوترینوهای با انرزی اولترا بالا KM3-230213A است، و بلکه مسئله چطور هم قسمتی از یک پازل بزرگتر در مدل استاندارد ذرات فیزیک می تواند باشد و ...:
https://arxiv.org/abs/2501.07250
مسئله ی دیگرش مثلاً نگاهی به این مقالات در مورد سرمایه گذاری و تولید و چت جی پی تی است:
https://arxiv.org/abs/2311.14583
https://arxiv.org/abs/2307.07422
بعضی یحتمل اینجا اشکال کنند که اگر شما می خواهید مسائل مربوط به یک سرمایه گذاریهای حتی بین المللی را هم حل کنید، آیا این درست است که خودتان را بسپارید بدست یک ماشین و هوش مصنوعی و بلکه چت جی پی تی؟ عرض بنده ی حقیر همین هم هست که بالاخره شما باید بر مسائل محلی-جهانی موضوعی تسلط هم پیدا کنید و الی ما شاء الله هم تمرین کنید و آنگاه وارد میدان کار و نبرد هم شوید و .... ولی نکته ی مطلوب قضایای کار کردن با یک ماشین این است که چنین چیزی به شما فرصت هم می دهد که بتوانید کار خود را در معرض دید دیگران هم قرار داده و آنگاه سعی و تلاش در رفع مشکلات و اشتباهات هم کنید و دوباره بلکه هم شاگرد بتواند از حالات خلاء به انرژیهای بالاتری هم حتی برسد و .... یعنی اینکه مثلاً نظیر اسنپهای موتوری و ماشینی را در اسنپهای پهپادی هوایی را هم مدتی رها کرده اید، معنایش این نمی شود که دیگر معادلات و جبرهای یانگ-باکستر را هم کلاً تعطیل کرده و کنار بگذارید و نگاهش هم نکنید و ....
https://arxiv.org/abs/2503.08602
عرض بنده ی حقیر این است که یک چیزی بیشتر از استفاده از ماشینهایی مثل مرسدس بنز و رولز رویس داریم که بعضی یحتمل هم می خواهند با اینها پز بدهند که در چت جی پی تی هم یافت می شود و یحتمل در رمز ارزها هم آنطور که باید و شاید نیز یافت نشوند و .... ولی بالاخره مسئله این است که شما بتوانید حتی مسئله تان را به چت جی پی تی ارائه هم دهید تا بتواند برایتان بلکه آیا چقدر هم حلش کند و ...! نکته ی دیگر این است که یحتمل بعضی اینجا به حق هم بخواهند اشکال کنند که در این فرآیندهای چت جی پی تی مانند، یحتمل هم با این مشکل برخورد کنیم که شاگر نتواند تشخیص دهد که آیا حتی کوجی هاشیموتو هم خود یک ماشین است یا بالاخره آیا یک انسان هم هست؟! ولی مثلاً این مقالات کوجی هاشیموتو را هم داریم دیگر:
https://arxiv.org/abs/2411.16052
نکته اینجا این است که آیا در این فرآیندها می توان عصای حضرت موسی علی نبینا علیه السلام را هم از صحنه ی استکان نلبکیها در ایالات متحده چند جهانی استکان نلکبیهای توپولوژیک ابرتقارنی ... ربع و نیم و تمام و ... چرخشی قلوب آسمانی و زمینی هم حذف کرده و بلکه مقام حکمت الهی و مقام وحی را هم دیگر لازم نیست در منزلت عقل در هندسه ی معرفت دینی در نظر بگیریم آنچنان که همه چیز ماشینی و محاسباتی و رایانه ای و هوش مصنوعی و چت جی پی تی و ... تبدیل می شوند به انواعی از اتوماتونهایی و ....؟! یحتمل هم بعضی اشکال کنند که گربه دستش به گوشت نمی رسه، می گه بو می ده! ولی یحتمل هم بتوان کاربردهای عصای حضرت موسی علی نبینا علیه السلام را حتی در زدن در آب دریا و باز شدن دریا و نجات بنی اسرائیل را به چت جی پی تی هم یاد داده و بلکه اشکالات و اشتباهاتش را هم برطرف کرد همانطوری که فیلم سینمایی ایرانی حضرت موسی علی نبینا علیه السلام هم درآمده است و ...!
بگذریم! لا اله الا الله اللهم صل علی محمد و آل محمد و تقبل شفاعته وارفع درجته اللهم عجل لولیک الفرج و العافیة و النصر و اجعلنا من خیر انصاره و اعوانه و الذابین عنه و المسارعین الیه فی قضاء حوائجه و الممتثلین لاوامره و المحامین عنه و السابقین الی ارادته و المستشهدین بین یدیه